Restauratie BeKa schoorstenen – Tilburg

Restauratie BeKa schoorstenen – Tilburg

Restauratie BeKa schoorstenen – Tilburg 1400 933 Orly & Endevoets
Restauratie BeKa schoorstenen - Tilburg - Orly & Endevoets

Project samenvatting

Opdrachtgever: Gemeentelijk Vastgoedbedrijf Tilburg
Locatie: Tilburg
Werkzaamheden:
  • steigerbouw
  • vervangen van voegwerk
  • repareren van metselwerk
  • conserveren van de stalen banden en klimbeugels

Voor Tilburgers is het een bekend ijkpunt: de ‘BeKa-schoorsteen’ van de voormalige wolstoffenfabriek Van den Bergh-Krabbendam. Verrezen in 1904, met een hoogte van ruim 50 meter en het welbekende opschrift ‘BeKa’, vormt de fabrieksschoorsteen een prachtig Rijksmonument. Orly & Endevoets restaureerde de schoorsteen.

Complete restauratie-aannemer

De werkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van Gemeentelijk Vastgoedbedrijf Tilburg. Orly & Endevoets is als hoofdaannemer ingeschakeld op dit project. Daarbij bestaan de werkzaamheden uit steigerbouw, het vervangen van voegwerk, het repareren van metselwerk en het conserveren van de stalen banden en klimbeugels die aan de schoorsteen bevestigd zijn.

Zorgvuldig werken

Werken aan een Rijksmonument vereist vanzelfsprekend een zorgvuldige werkwijze. De werkzaamheden werden in nauw overleg met Monumentenzorg en adviesbureau Nebest uitgevoerd. Alle kapotte stenen werden gerepareerd of vervangen, afhankelijk van de mate waarin de betreffende steen beschadigd is. Omdat de schoorsteen rond is, moesten nieuwe stenen speciaal op maat vervaardigd worden. De oorlogsschade die het monument heeft opgelopen blijft intact.
Het is niet de eerste keer dat Orly & Endevoets werkzaamheden verricht aan een monumentale schoorsteen. Zo restaureerden we in 2013 de twee kleinere schoorstenen bij het Textielmuseum, eveneens in Tilburg.

Deel dit project