Restauratie torentje Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch

Restauratie torentje Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch

Restauratie torentje Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch 1500 1000 Orly & Endevoets
De restauratie van het torentje van de Grote Kerk middenin onze binnenstad van 's-Hertogenbosch vraagt om een uitdagende steigerconstructie. Na een goede voorbereiding, is deze bijzondere steiger nu door onze collega's gemonteerd.

In opdracht van de Protestantse Gemeente ‘s-Hertogenbosch gaan wij de toren bovenop de Grote Kerk middenin hartje ‘s-Hertogenbosch restaureren. Om deze toren te kunnen bereiken, hebben wij eerst een steiger mogen bouwen.

Uitdagende steigerconstructie

Om de toren bovenop de kerk veilig te kunnen bereiken, hebben wij een mooie steigerconstructie bedacht. Tijdens het bedenken en uittekenen van deze steigerconstructie, zijn wij de nodige uitdagingen tegengekomen. Zo was niet bekend of de toren zich daadwerkelijk op het midden van het dak van de kerk bevond. Ook de daadwerkelijke hoogte van de toren was gissen. Onze steigertekenaar Moustafa is daarom meerdere keren gaan inmeten, om de steigertekening zo dicht mogelijk op de feitelijke situatie te laten aansluiten.

32-meter hoge steiger met loopbrug

De steiger is aan de voorgevel opgebouwd. Hier reikt de steiger tot aan het hoogste punt van het dak. Vanaf daar is er een loopbrug gebouwd, welke leidt naar de toren. Rondom de toren is vervolgens opnieuw een steiger gebouwd die de hoogte in gaat. De totale steiger is dan ook zo’n 32 meter hoog en dat zorgt voor een verbluffend uitzicht. Vanaf de steiger heb je een 360 graden uitzicht op onze hele mooie binnenstad. Zo heb je goed zicht op de markt, de bekende Sint-Janskathedraal en op natuurgebied de ‘Bossche broek’. Vanaf de markt zie je de steigerconstructie rondom de toren ook staan. Dat heeft mooie foto’s opgeleverd. Onze fantastische collega steigerbouwers hebben dagenlang hard gewerkt om deze steiger te bouwen. Steigertekenaar Moustafa is elke dag op het project aanwezig geweest om de constructie waar nodig bij te stellen. Dit is vanwege al het voorbereidende werk eigenlijk niet nodig geweest. Wij zijn in ieder geval heel erg trots op onze collega’s, want zeg nou zelf: deze steiger is toch een plaatje!

ERM gecertificeerd

Nu de steiger veilig staat, kunnen wij binnenkort starten met de restauratie. Wij zijn al jaren een ERM gecertificeerd bedrijf en daar zijn wij heel erg trots op. ERM staat voor ‘Erkend Restauratie Bedrijf’. Voor de toekenning van dit certificaat wordt ons restauratiewerk getoetst aan verschillende strenge regels en kwaliteitsnormen.

Heeft u vragen?

Deel dit bericht